Concept

Een assistentiewoning combineert de vrijheid en zelfstandigheid van een eigen woning met eventuele hulpverlening. Senioren wonen er zelfstandig, maar kunnen een beroep doen op tal van ‘à la carte’ zorg- en comfortdiensten. De woning zelf is aangepast aan de noden van de bewoners: geen trappen, een centraal 24-uurs oproepsysteem, rolstoeltoegankelijkheid… Tal van onopvallende architecturale ingrepen zorgen voor een maximale zelfstandigheid. Men heeft ook toegang tot kwaliteitsvolle gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes. Om een gerust gemoed te garanderen is het gebouw volledig beveiligd.

Steeds meer senioren zijn op zoek naar een assistentiewoning die aan al die voorwaarden voldoet. Daarom staan deze bovenaan in de lijst van meest gezochte woningen. Een assistentiewoning is een concrete invulling van het concept van levensloopbestendig wonen. Het aantal actieve senioren met een drang naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid maar anderzijds een verlangen naar de veiligheid en het comfort van een aangepaste woonvorm is een realiteit.

Cijfers vertellen ons dat de vergrijzing enkel in stijgende lijn evolueert. Tegen 2025 zal het aantal senioren een spectaculaire 32 procent stijgen (Itinera 2012). Minder dan 50 % van de vraag naar assistentiewoningen is ingevuld door het huidige aanbod. Om dit tekort op te vangen, dienen er in Vlaanderen alleen al jaarlijks 3500 extra assistentiewoningen gebouwd te worden (Itinera 2012).

Edima Invest kiest er specifiek voor om enkel erkende assistentiewoningen op te richten. Dit is niet verplicht, maar kan toch als een vorm van kwaliteitslabel aanzien worden. Het is een engagement naar de bewoner toe dat hij of zij elke dag opnieuw van de beste zorgen kan genieten. Uiteraard geniet ook de eigenaar van de erkende assistentiewoning mee. Zo is er een vrijstelling van onroerende voorheffing van toepassing op dit type van woningen en geldt er eveneens een verlaagd btw-tarief van 12 % in plaats van 21 %, wat deze woonvorm zeer interessant maakt voor investeerders!